Änglarnas Isvind

Änglarnas Isvind är född 2013 och är helt unik häst!  Han är den första och hittills enda dokumenterat vitblacka kallblodstravaren. Han är föddes inom projektet Kallblodsänglar vars syfte var att bevara den äkta blacka färgen hos kallblodstravaren

Han är en ren fullträff färgmässigt då han fick en gen för black från sin mamma och en gen för gul från sin pappa. I grunden är han brun men dessa två blekanlag gör honom vitblack, dvs i stort sätt vit men med svarta ben, svart man och svans samt den för blacka hästar så karaktäristiska breda svarta ålen längs ryggen.

Men han är inte bara vacker att se på, han har en riktigt fin travstam också. Läs mer om pappa Tangen Scott och mamma Pia Hultebys morslinje under Historik.

Kom med och bli delägare i denna härliga häst. Du får följa honom från starten på hans karriär.

A N D E L A R

40 ANDELAR

Isvinds andelar administreras av KallblodstravareiSE Kommanditbolag.

Varje andel kostar 1500 kr.

Månadsavgiften är cirka 250 kr.
Insatserna stäms av mot faktiska kostnader och insprugna pengar, varför det totat på året kan variera något.

Det finns några andelar lediga. Tag kontakt med oss!

T Ä V L I N G

Tävling & Resultat

Änglarnas Isvind är tre år och nu närmar sig tävlingskarriären. Han satsar debut under 2016.

Så här långt har han gjort allt enligt förväntan. Han klarade såväl premielopp som kvallopp under 2015.

Isvind tränas av Christina Erlandsson på Romme.

ST - Logo

H I S T O R I K

Historik & Stam

Änglarnas Isvind
f. 2013
e: Tangen Scott u: Pia Hulteby ue: Pål Lunar

Född i Ljusdal och inkörd, premad och kvalad av Christina Erlandsson på Romme.

Läs mer nedan om Isvinds stam och historia.

.

Stam & Historia

Tangen Scott (NO)

Pia Hulteby

Tangen Scott (NO)

Isvinds far är norske Tangen Scott. Tangen Scott har vunnit som 3-, 4-, och 5-åring och har nu etablerat sig som elithäst. Han presterat över alla distanser och vunnit bland annat Norskt Derby. På kort distans har han sprungit 1.20,2. Dessutom har han en fantastiskt fin stamtavla – en av de absolut bästa av alla hästar. Han är efter ban- och avelschampion Moe Odin, den mest lysande stjärnan i kallblodsaveln under de senaste 10 åren. Modern är Slogum Vår Elitavelssto i Norge och tillhör en av de mest framgångsrika stolinjerna i denna ras,  Stöva-linjen som kommer från Lunda f. 1913  via Schudina. Denna linje har producerat en ansenlig mängd elittravare.

Tangen Scotts karriär i aveln har börjat bra. I hans första kull så finner vi Timian Scott, 2013 års vinnare av norska kriteriet. Timian var också den första att slå och vinna lopp över det norska fenomenet Lannem Silje.

Pia Hulteby

Välstammade Pia Hultebys morslinje är liten, totalt 30 avkommor efter stammodern – den rödblacka Augusta, Philippas mormorsmor. Augusta var en av sin tids travstjärnor med ett rekord på 31,5. Hon tjänade drygt 150.000 kronor, vilket var enorma summor för ett kallblodssto på 1960-talet. Allra bäst var hon som 14-åring och hon slog banrekord för kallblodsston på Bergsåker som 15-åring. Det var en travsäker liten dam, endast 143 över stallbacken.

Aveln på Augusta har trots litenhet varit klart framgångsrik. Isvinds mormor Gusta var själv ostartad och helt oprövad. Aveln har varit synnerligen liten, bara ett fåtal avkommor. Gustas syster, likväl ostartade Tysta, har lämnat fyra mycket framgångsrika ston; Hulte Tina, rek. 25,2 (880 000 kr) och i senare led Hulte Tilda, rek 22,7 (1 622 500 kr), Hulte Cissi rek 25,5 (692 800 kr) och nu senast Hulte Nova som vann stokriteriet 2012, var tvåa i stoderbyt 2013 och vann Svensk Mästerskap för ston 2015. Linjen har också lämnat några mycket framgångsrika hingstar.

Att på 30 avkommor ha lämnat 6 stycken löphästar utöver det vanliga, bl a ett miljonsto, en kriterievinnare och flera svenska rekord, måste anses som extraordinärt.

Isvinds historia

Isvind är hittills den största framgången i projektet Kallblodsänglar som startades av kallblodsentusiasterna Hans-Erik Uhlin, Ida Haväng och Anna Berglund

När Isvind föddes var det som att vinna högsta vinsten. Pia betäcktes 2012 med Tangen Scott som visat sig kunna ge fina avkommor med både lite storlek och utmärkt travförmåga. Som en extra bonus i sammanhanget så är Tangen Scott gulbrun och visst kittlade det lite att kombinationen Pia och Tangen hade en 25 %-ig chans att ge avkomman både blackgen och gulgen, vilket skapar en vitblack.

Isvind är född hos Karin Samuelsson och Torsten Blomqvist på Knutgården i Ljusdal. När han var 9 månader flyttade han tillsammans med sin kompis Gimle Hellas till Dalarna. Där stod han på tillväxt hos Gunnel Palmqvist och Bosse Gustafsson i Djurås utanför Borlänge och gick på sommarbete med sina kompisar.

När sommaren var slut så flyttade han och kompisarna in till Christina Erlandsson på Romme Travbana. Där kördes han in och tränades för premielopp våren 2015. På våren flyttade Christina sin verksamhet till Björka i Djurås och däruppe  fick han ett långt och härligt sommarbete även som 2-åring. I december 2015 klarade han kvalloppet och fick sin kvalbonus. Isvind har vuxit till sig till en rejäl och fin travare. Han är otroligt trevlig och snäll, även som hingst. Nu ser vi fram emot att han ska debutera på travovalen under 2016.

Som liten fölungen var Isvind vit som en snöboll. Det var omöjligt att säga om han bara hade gulgen, eller om han också fått black i kombination. Inte förrän han var cirka två månader visade sig den knivskarpa, breda ålen som kännetecknar en äkta black.