Änglarnas Philippa

Änglarnas Philippa är en färgstark unik individ som trots sin relativt lilla storlek syns i mängden med sin musblacka färg. Philippa tillhör en av endast åtta individer i hela rasen som bär på genen för black.

Hon är inte bara udda i sin färg utan också i sin synnerligen intressanta stam. Läs mer om moderslinjen med Hulte Nova mfl. under Historik och Pia Hulteby.

Hon såg ut att vara en tidig talang på travet men kom inte riktigt loss. Vi beslöt därför att låta henne gå till avel redan 2014 också mot bakgrund av att hennes mor Pia Hulteby beslutade sig för att hennes bidrag nu var fullbordat.

Valet av hingst föll på den norske hingsten Dotterud Teddy. Vi ansåg det är en spännande och lovande kombination då han kompletterar Philippa på ett bra sätt och ser ut att fungera bra på den morsstammen med tanke på vad vi ser hos Philippas bror Gimle Teddy som är efter samma hingst.

Philippa blev till slut dräktig efter en del trassel med brunsterna. Hon fick sitt första föl 7 juli 2015, det kolsvarta stoet Gimle Rappa. 2016 betäcktes Philippa med Horgen Tore och även Solör Stegg. Tyvärr tog hon sig inte det året. I år har det gått bättre och hon tog sig på första försöket med Horgen Tore. Det är en kombination vi tror på så vi ser med tillförsikt fram emot 2018 och hoppas så klart på att hon ska få ett fint föl som även får hennes blackgen.

A N D E L A R

INGA ANDELAR TILL SALU

Änglarnas Philippa har varit andelshäst hela livet sedan
hon var den första hästen i projektet Kallblodsänglar.

Hon har nu gått till avel och är därför inte tillgänglig
som andelshäst.

Vi hoppas att fölet som föds 2015 blir en black, välstammad andelshäst.

T Ä V L I N G

Tävling & Resultat

Änglarnas Philippa fick en relativt kort karriär. Hon är en jättefin
travare och såg lovande ut. Läs mer under historik nedan.

Nu är hon avelssto men du kan se hennes resultat här:

ST - Logo

H I S T O R I K

Historik & Stam

Änglarnas Philippa
f. 2010
e: Briskeby Philip u: Pia Hulteby ue: Pål Lunar
Född i Tvååker och inkörd och skolad av Christina Erlandsson på Romme.
Läs mer nedan om Philippas stam och historia.

.

Stam & Historia

Briskeby Philip

Pia Hulteby

Briskeby Philip

Philippas far är norske Briskeby Philip, en relativt ny hingst i aveln som börjat på bästa sätt i hans första årskull födda 2009. Hans stam är en av de den bästa som kan beställas. Han är efter ban- och avels-champion Moe Odin, den mest lysande stjärnan i kallblodsaveln under de senaste 10 åren. Modern är Briskeby Jenta som är mor till två premierade hingstar.

Jenta är helsyster till Briskebyrappa som tjänat in nästan 3 miljoner norska kronor. Deras gemensamma fader är Rappfot, dvs samma far som till den store själv, avelsgiganten Elding. Briskeby Philips morslinje kommer från Viktoria f. 1916 som gett totalt 96 premierade hingstar fram till idag. Morslinjen är därmed betydligt större än någon annan och Briskebyjenta kommer just från den mest aktiva och framgångsrika delgrenen från Viktoria, nämligen via Viktorias dotterdotter Molynstjerna.

Bland Briskeby Philips avkommor är den främsta Bodbäckssiv, rek *1.24,1k,  med 1 316 000 kr på kontot. 2015 fick Briskeby Philip värdebokstav AB – God Förärvning.

Pia Hulteby

Välstammade Pia Hultebys morslinje är liten, totalt 30 avkommor efter stammodern – den rödblacka Augusta, Philippas mormorsmor. Augusta var en av sin tids travstjärnor med ett rekord på 31,5. Hon tjänade drygt 150.000 kronor, vilket var enorma summor för ett kallblodssto på 1960-talet. Allra bäst var hon som 14-åring och hon slog banrekord för kallblodsston på Bergsåker som 15-åring. Det var en travsäker liten dam, endast 143 över stallbacken.

Aveln på Augusta har trots litenhet varit klart framgångsrik. Philippas mormor Gusta var själv ostartad och helt oprövad. Aveln har varit synnerligen liten, bara ett fåtal avkommor. Gustas syster, likväl ostartade Tysta, har lämnat fyra mycket framgångsrika ston; Hulte Tina, rek. 25,2 (880 000 kr) och i senare led Hulte Tilda, rek 22,7 (1 622 500 kr), Hulte Cissi rek 25,5 (692 800 kr) och nu senast Hulte Nova som vann stokriteriet 2012, var tvåa i stoderbyt 2013 och vann Svensk Mästerskap för ston 2015. Linjen har också lämnat några mycket framgångsrika hingstar.

Att på 30 avkommor ha lämnat 6 stycken löphästar utöver det vanliga, bl a ett miljonsto, en kriterievinnare och flera svenska rekord, måste anses som extraordinärt.

Philippas historia

Änglarnas Philippa är Pia Hultebys första föl i projektet Kallblodsänglar och hon var redan som nyfödd en fullträff! Musblack med bästa möjliga härstamning på faderns sida och ett fantastiskt temperament. Hon föddes på Ida Havängs gård nere i Tvååker och bodde där tills hon var drygt ett år. Då kom hon till Dalarna, närmare bestämt till Linda Larsson i Hedemora. Hos Linda började hon sin första inskolning och hon visades på unghästutställning som åring. Klass 1 blev bedömningen i Gävle och därefter gjorde hon en kortare sejour i Stockholm hos Anna Berglund som påbörjade inkörningen.

Philippa var en så där stabil och tidig häst som vi alla drömmer om att få äga. Hon utvecklades bra initialt. Hon klarade sitt premielopp galant den 15 juni på 2.01,6. Hon kvalade också som tvååring i början av december 2012 på fina 1.47.0. Philippa har ett fantastisk vägvinnande steg och det verkade gå lätt för henne.

Philippa debuterade i maj 2013 med en fjärdeplats på tiden 1.40.5. Det var vi så klart nöjda med. Efter sex starter, hade hon som bäst en tredjeplats och 39.000 kr på kontot. Sen verkade det stanna av och trots uppträning och justering så verkade hon inte riktigt komma tillbaka och vidare.

Vi beslöt då att ta henne till tidig avel och att hon fick efterträda sin mor i avelsboxen. Det är bra eftersom Pia Hulteby under två avelssäsonger beslutade sig för att inte bli dräktigt mer, och det i och med Philippa blir en betydande generationsväxling hos den blacka kallblodstravaren.

Philippa betäcktes med den högintressante hingsten Dotterud Teddy. Du kan läsa mer om honom under Gimle Teddy som han också är far. Ägarna ansåg att Dotteryd Teddy var en bra matchning till Philippa både stammässigt och exteriört. 2014 var en krånglig sommar för betäckningar  i allmänhet och för Philippa i synnerhet. Hon blev inte dräktig förrän i slutet av augusti, då ägarna i princip gett upp hoppet att få henne dräktig det året. Men på sista skottet tog det!

Hon var beräknad till 21 juli 2015, men då bästa kompisen som hon gått med hela vinter beslöt sig för att föla den 5 juli så gjorde Philippa det samma! Fantastiskt hur det synkroniserar sig stona. Hon lurade oss på konfekten och på mindre än 30 minuter mellan två kontroller så passade hon på att föla och när Bosse kom ut i lösdriften så stod där ett kolsvart litet stoföl och diade. Fölet har fått namnet Gimle Rappa. Hon är bedårande, social och helt fantastiskt. Tyvärr inte black, men man kan inte få allt.

2016 betäcktes Philippa med Horgen Tore, en önskekombination. Men trots idoga försök tog hon sig inte. I augusti bytte vi hingst till Solör Stegg, men inte heller det gick.

2017 gick det betydligt lättare. Philippa tog sig på första brunsten med Horgen Tore. Det kommer att vara ett mycket efterlängtat föl som ni kan förstå. Horgen Tore bär, precis som Philippa gör, på en dold fuxgen. Det betyder att det finns en 12,5 % chans att fölet blir rödblack. Det har vad vi känner till inte funnits någon rödblack kallblodstravare sen Augusti född 1953. Augusta är mormorsmor till Philippa.