Gimle Teddy

Gimle Teddy är en kolsvart och högställd valack med nästan magisk utstrålning. Hans breda vita bläs och blå ögon vittnar om att han bär på anlag för bukskäck, något han ärvt från sin mor Pia Hulteby.

Teddy tillhör sin far Dotterud Teddys första årgång. Han har ett särledes klokt huvud, så vi ser med spänning fram emot vad som ska kunna bli av den här unge killen som har en mycket intressant stamtavla.

Teddy är en mycket social och sympatisk individ. Det här är en häst man blir glad av! Vi hoppas på många glädjande stunder på travovalen 2016.

A N D E L A R

15 ANDELAR

Gimle Teddys 15 andelar administreras utanför KT.

Han har en mindre ägarkrets och är sedan födseln fulltecknad.

Månadsavgiften är cirka 455 kr.
Insatserna stäms av mot faktiska kostnader och insprugna pengar, varför det totat på året kan variera något.

Det finns i dag inga andelar lediga.

T Ä V L I N G

Tävling & Resultat

Gimle Teddy gick premielopp i juni 2014. Ägarna valde att ge honom tid och avvaktade med kval som 2-åring.

Han kvalade på våren 2015 och fick året på sig att växa ut och bygga styrka. Debut blir våren 2016.

Teddy tränas av Christina Erlandsson på Romme.

ST - Logo

H I S T O R I K

Historik & Stam

Gimle Teddy
f. 2012
e: Dotterud Teddy u: Pia Hulteby ue: Pål Lunar

Född i Ljusdal och inkörd och skolad av Christina Erlandsson på Romme.

Läs mer nedan om Teddys stam och historia.

.

Stam & Historia

Dotterud Teddy (NO)

Pia Hulteby

Dotterud Teddy (NO)

Dotterud Teddy är född 2007 är en exteriört mycket tilltalande hingst med ett enastående lynne och utstrålning. Som unghäst var han ett riktigt stjärnskott. Som treåring vann han norskt Travkriterium och storlopp som Biri Oppdretningslöp, EC Koren Lunds minnelöp och DNTs Höstfinal för 3-åringar. Som 4-åring vann han HM Kongens pokallöp och var 3 i svenska Derbyt och 2 i det norska.

2010 valdes han till Årets Kallblod i Norge. Han godkändes som avelshingst på hösten 2010 och var då Best in Show.

Med sin guldkantade härstamning har Dotterud Teddy en av de modernaste travstammarna bland de nu godkända avelshingstarna. Han är efter Alm Viktor, en helbror till sägenomspunna Alm Rau Jo, efter avelskometen Rigel Jo.

Modern, Steine Koso (1.25,1) blev 2013 utnämnd till Elitsto i Norge. Hon har själv
utmärkta prestationer och vann sina 2 starter som tvååring. Steine Koso etablerade sig i årgångstoppen i Norge genom att sätta norskt rekord både som 2- och 3-åring. Hon tog totalt 17 segar innan hon gick till avel som 6-åring. Av hennes 8 avkommor i startklar ålder har 6 startat och 4 har tjänat över 100 000 NOK var. Dotterud Teddy är hennes hittills bästa avkomma.

2011 var Dotterud Teddys första säsong som avelshingst och Gimle Teddy tillhör därför hans första årgång. Hans bröder i samma årgång har varit framgångsrika. Ingbest vann Norskt Travkriterium samt Biri Oppdretningsløp och sprang därmed in 1,1 miljoner som 3-åring. Sigmunn var trea i Svenska Travkriteriet så nog kan man säga att avelskarriären  börjat bra och att Dotterud Teddy är en intressant avelshingst.

Pia Hulteby

Välstammade Pia Hultebys morslinje är liten, totalt 30 avkommor efter stammodern – den rödblacka Augusta, Philippas mormorsmor. Augusta var en av sin tids travstjärnor med ett rekord på 31,5. Hon tjänade drygt 150.000 kronor, vilket var enorma summor för ett kallblodssto på 1960-talet. Allra bäst var hon som 14-åring och hon slog banrekord för kallblodsston på Bergsåker som 15-åring. Det var en travsäker liten dam, endast 143 över stallbacken.

Aveln på Augusta har trots litenhet varit klart framgångsrik. Teddys mormor Gusta var själv ostartad och helt oprövad. Aveln har varit synnerligen liten, bara ett fåtal avkommor. Gustas syster, likväl ostartade Tysta, har lämnat fyra mycket framgångsrika ston; Hulte Tina, rek. 25,2 (880 000 kr) och i senare led Hulte Tilda, rek 22,7 (1 622 500 kr), Hulte Cissi rek 25,5 (692 800 kr) och nu senast Hulte Nova som vann stokriteriet 2012, var tvåa i stoderbyt 2013 och vann Svensk Mästerskap för ston 2015. Linjen har också lämnat några mycket framgångsrika hingstar.

Att på 30 avkommor ha lämnat 6 stycken löphästar utöver det vanliga, bl a ett miljonsto, en kriterievinnare och flera svenska rekord, måste anses som extraordinärt.

Teddys historia

Teddy föddes kvällen den 26 april 2012 på Knutgården hos Karin Samuelsson och Torsten Blomqvist. Han blev genast beundrad och fotograferad av sina ”fölmorskor” som hade varit på plats för att vaka under några dagar. Det hela gick fort och det var snudd på att de missade hela tillställningen. Men allt gick galant och snabbt efter fölningen stod han stolt och rakbent i boxen bredvid sin mor.

Redan från första start har det varit något särskilt med denna kille, som redan som föl figurerade ”poster boy” för Agria-annonser. Han hade en skön sommar i lag med sina jämnåriga kompisar innan han tillsammans med sin bror Harry flyttade till Hedemora när det var dags att lämna mamma Pia Hulteby och Knutgården i Ljusdal. Han hade en lekfull tid med alla kompisar hos Linda Larsson innan det var dags för flytt till Romme Travbana och Christina Erlandsson. Intensivträning tog därvid inför unghästutställningen i Gävle där han visades som åring i augusti 2013. Han föll dock inte domaren helt på läppen, som inte var så förtjust i en så pass kvadratisk och lättbyggd typ som han är, men vi gillar det skarpt! Han är rätt lik sin far Dotterud Teddy.

Efter utställningen började inkörning och skolan mot livet som travhäst. I december 2013 fick han en spark i hagen. Strax under höger framknä. Det visade sig bli en så kallad sekvester, en liten benflisa hade kommit lös. Han opererades dagen innan julafton av vet. Nino Gerbino på Hästkliniken Romme. Allt gick bra och knäleden klarade sig u.a.! Pust.

Under våren 2014 valde ägarna att kastrera Teddy, inte för att var svår att hantera (han stod gärna glatt på bakbenen förvisso) utan därför att båda kulorna var roterade.

Han tränades på och i juni gick han sitt premielopp på ett bra sätt. Alla nöjda och Teddy fick gå på sommarbete. Eftersom han var relativt nykastrerad fick han gå på hingstbete i Leksand. Där finns ett helt underbart hingstbete uppe på fäbodarna med blandade åldrar på hingstarna. En underbar sommar hade han där och de var njutbart att se vilken härlig sammanhållning, lugn och frid som rådde i den hingstflocken.

Efter sommaren blev han ”ålderman” bland en grupp åringar där bland annat hans lillebror Änglarnas Isvind ingår. Gruppen håller fortfarande ihop. De går på lösdrift tillsammans i vackra Björka i Djurås.

Hösten 2014 ställdes han åter ut på Sleipners Unghästutställning. Den här gången gick det bättre och han fick klass 1.

Han kvalade på våren 2015, men hade inte riktigt den styrka som vi anser krävs för att han skulle debutera. Han var rätt valpig i kroppen och han fick gå styrketräning under sommaren. Det fick honom att växa ut både på höjden och bredden. Nu blir det istället debut som 4 åring.